Doctor Whon Daphne Ashbrook avautuu vuoden 1996 tv-elokuvasta, Eric Robertsin Masterista ja työskentelystä kahden ajan herran kanssa.

Tohtori Grace Hollowayn roolissa vuoden 1996 Doctor Who -televisioelokuvassa Daphne Ashbrook joutui maailmaan, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut aavistustakaan. Tällä brittiläisellä scifi-sarjalla oli tuolloin 33 vuoden historia, ja lisäksi yhdysvaltalaisen Foxin ”takapilottielokuvalla” oli valtavat odotukset – koska ohjelman edellisestä tuotantokierroksesta oli kulunut seitsemän vuotta, toiveet uudesta sarjasta olivat korkealla. Tässä aiemmin julkaisemattomassa arkistohaastattelussa Ashbrook kertoo kuvauspaikalla saamistaan kokemuksista…

SFX: Tiesitkö paljon Doctor Who -ohjelmasta ennen kuvauksia?

DA: En alun perin. Kuvauspaikalla oli meneillään koulutus. Aivan ensimmäiset kolme kuvauspäivää Vancouverissa oli sarjan Gracen asunnossa. Omistaja tiesi Doctor Who:sta, joten hänellä oli tietokone käynnistettynä, kun olimme siellä harjoittelemassa, hän haki juttuja internetistä ja sanoi: ”Katso…” Silloin aloin saada hieman tietoa. Sitten kuvauspaikalla Paul [McGann] ja Sylv [McCoy] ja Philip [Segal, vastaava tuottaja] ja Geoffrey [Sax, ohjaaja] alkoivat kertoa minulle siitä. En vieläkään ymmärtänyt. En vieläkään ymmärtänyt. En vieläkään ymmärrä. Olen edelleen vähän kuin: ”Okei, groovy. Minulla oli hauskaa, se oli hieno esitys. Pidin käsikirjoituksesta, hahmosta ja kaikesta. Olen siis ihan tyytyväinen kaikkeen, mikä on jatkunut. Olen itse asiassa hyvin onnekas.

Eikö tuotanto kertonut sinulle, kuinka suuri se oli?

Ei! Olin niin pihalla. Luin käsikirjoituksen, kävin koe-esiintymisessä, minut kutsuttiin takaisin, ja sitten sain roolin ja olin hyvin innoissani: ”Ai, pääsen Vancouveriin.” Kun sain tietää, että Paul oli mukana, tiesin Withnail And I:stä, joten ajattelin, että tämä on siistiä. Muuta en tiennyt, kun kävelin sisään. Olin kuvannut useita kertoja Vancouverissa, joten olin innoissani, että saisin olla siellä puolitoista kuukautta. Se on hyvin kaunis. Luulen, että se on osasyy siihen, miksi niin monet ihmiset menevät sinne kuvaamaan, siellä on kaikki tarvittavat puitteet. Sen voi saada näyttämään monelta paikalta. Tarkoitan, he saivat sen näyttämään San Franciscolta, se ei ole niin helppoa. Mutta he tekivät sen.

Etkö kyseenalaistanut mistä siinä oli kyse?

Pidin avaruusolioiden jutuista, olin tehnyt joitain sellaisia ohjelmia. Minulla on ehdottomasti taipumusta mielikuvituksen venyttämiseen. En usko, että edes ymmärsin sitä, kun luin sen, se oli kuin ”Poliisilaatikko, söpöä”. Koko uudistumisjuttu, pidän asioista, jotka saavat raapimaan päätä ja ihmettelemään. Jotkut sanoivat, että ehkä olisi pitänyt aloittaa alusta ilman uudistumista, mutta minä pidin siitä osasta. Minusta se on siistein osa. Ihmiset yrittivät todella kovasti – tiedän, että Philip ja käsikirjoittaja [Matthew Jacobs] ja BBC yrittivät todella kovasti – kunnioittaa sarjaa ja säilyttää sen ytimen. Oletan, että siksi he eivät harkinneet sitä. Minusta se on todella outo pieni palapelin palanen näiden kahden valtavan elävän ja hengittävän kokonaisuuden keskellä. On koko tämä monta, monta, monta vuosikymmentä ja sitten on uusi. Sitten on tämä asia, joka tavallaan yhdistää nämä kaksi versiota.

Lue myös  Salasanan jakaminen, säilyttäminen ja kasvavat kustannukset - miksi suoratoistopalvelut epäonnistuvat meitä?

Olet yksi harvoista näyttelijöistä, jotka ovat olleet sekä Doctor Whossa että Star Trekissä…

Kokemukseni Deep Space Ninen kuvauksissa oli raskasta työtä. Se oli raskasta työtä, siellä oli paljon dialogia. Ja he eivät antaneet sinun missata tavua, ja tarkoitan tavua. Olin myös fyysisesti rajoittunut koko ajan. Minun piti olla vammainen, joten minulla oli muovista tehdyt väärennetyt raudat ympäriinsä, ja minun piti pitää hyppääjää. Vessassa käydessä piti ottaa kaikki pois, ja joka kerta, kun otin kaiken pois ja menimme tauolle, minut teipattiin. Olin pelkkää teippiä esityksen loppuun mennessä.

Daphne Ashbrook

(Kuvan luotto: Getty)

Doctor Who oli siis helpompi kokemus?

Doctor Who oli vapautta! Minulla oli mukavat ja mukavat vaatteet. Oli kylmä ja yö, mutta kun olin tottunut nukkumiseen, se ei ollut oikeastaan mikään ongelma. Ja kengät… Minulla oli lattarit. Se on ennenkuulumatonta! Tavallisesti sinulla on jonkinlaiset kammottavat kengät ja juokset kaduilla pimeässä. Minulla oli mukava lämmin takki, jota sain käyttää koko ajan. Ainoa asia – on varoitus – mekko, iso sininen mekko… Olin ryntäämässä siitä ulos ja se oli vaikeaa. Se rakennettiin minua varten. He tekivät hienoa työtä. Mutta kyllä, siinä oli vaikea hengittää. Pääsin oopperaan myös sen takia. Ja sitten Paul oli todella innostunut siitä. Hän sanoi aina: ”Kuuntele tätä…”

Olitko tietoinen, että siitä saatetaan tehdä sarja?

Tiesin kyllä. Tiesin tuolloin, että he toivoivat, että se olisi jonkinlainen takaoven pilottijakso, jota olen tehnyt paljon, joten tiedän, mitä se tarkoittaa. En usko, että he alun perin ajattelivat, että olisin mukana. En todellakaan usko. Ymmärsin sen niin, että Yee Jee [Tso, Chang Leen roolissa] olisi mahdollisesti mukana. Itse asiassa kuvausten aikana joku BBC:ltä tuli kysymään: ”Voisitko olla kiinnostunut, jos tämä otettaisiin ohjelmistoon?”. Ja minä sanoin: ”Kyllä!” Pelästytin hänet kuoliaaksi. Taisin halata häntä ja hän haukkoi henkeään. Mutta kyllä, olisin rakastanut sitä.

Eikö Gracen hahmo joudu oikeudellisiin ongelmiin?

Sen täytyy olla yksi niistä oudoista ”Universalin omistamista” [jutuista]. Sitten kuulin, että kirjailija omistaa tämän hahmon. En edes tiedä, että kirjailijalta olisi kysytty: ”Voisitko julkaista tämän jutun, jotta voisimme tehdä äänikirjoja?”. Loppujen lopuksi jonkun on oltava tarpeeksi kiinnostunut, jotta hän oikeasti vastaa puhelimeen tai mitä tahansa ja selvittää asian.

Eric Roberts teki melkoisen suorituksen mestarina…

Hän teki kaikkensa. Hän meni loppuun asti. Kuvasimme kolme viikkoa ennen kuin hän tuli kuvauspaikalle. Joten meillä oli jo rytmi, olimme kaikki yöt yhdessä. Kun kuvaamme pidempään, meistä tulee pieni yksikkö, kun muu maailma nukkuu. Sitten Eric tuli mukaan kolmen viikon päästä, ja hän oli ulkopuolinen. Hänen on täytynyt olla todella hauskaa! Hänellä oli aivan erilainen energia, ja hän myös esitti pahista. Kaikki se varmasti auttoi jollain oudolla tavalla siinä, mitä meidän piti tehdä. Joten kyllä, se oli vähän mielenkiintoista. [Nauraa]

Lue myös  Dead Ringers -joukkue puhuu Elliotin ja Beverlyn tyypillisempien puolten esittelyn tärkeydestä verisen TV -uudelleenkäynnistyksen yhteydessä

Sylvesterin kanssa sait työskennellä myös kahden tohtorin kanssa…

Hän on suloisin ihminen, jonka olen koskaan tavannut. Ja olin tietoinen. Tiesin sen jo silloin. Kun minulle selitettiin kaikki, olin tietoinen siitä, että tällä miehellä oli sarja ja että hän oli tulossa tänne antamaan sarjansa pois. Tarkkailin häntä ennen kuin tunsin hänet, ennen kuin olin todella tutustunut häneen, ja minä todella tarkkailin kaikkea, mikä olisi ollut sellaista, että ”tämä on se”, mutta mitään ei ollut. Hänellä oli hauskaa. Hän oli innoissaan ollessaan siellä.

Huomasit paljon enemmän siitä, miten suuri The Movie oli, kun katsoit DVD:llä olevan dokumentin vuosia myöhemmin.

Voi luoja, olen niin iloinen, etten tiennyt tästä mitään, koska olisin saanut sydänkohtauksen. Ne vuoret, joita liikutettiin, jotta tämä tapahtuisi. Olin vain vaikuttunut ja nöyrä ja hämmästynyt siitä työstä, seitsemän vuoden raatamisesta ja melkein ei, kyllä, ei, ja kaikista eri versioista ja yrittämisestä Älä kerro kenellekään, mutta se on peruukki! TARDISilla on gootti vaihe… …ja niin on myös Gracella. Voi luoja, se oli intensiivistä ja se koulutti minua. Se oli luultavasti paras koulutus, jonka olen saanut siitä, mitä tein, mihin olin sekaantunut vuonna -96. Koe-esiintymisiä ei ollut siellä. Olin loistava! Siinä kaikki mitä sinun tarvitsee tietää. Ja näytin upealta!

Eric Roberts elokuvassa Doctor Who (1996)

(Kuvan luotto: BBC Pictures)

Muistelmiesi nimi on Dead Woman Laughing. Onko siihen jokin Who-aiheinen syy?

Minusta se on aika hauska ja tarttuva, mutta rehellisesti sanottuna nimi syntyi, koska makasin luostarihuoneen lattialla ja olen kuollut. He kuvasivat tätä juttua, ja minua alkoi naurattaa, enkä voinut lopettaa. Olimme ammattilaisia. Nauroimme paljon, mutta olimme aina mukana toiminnassa, leikkaus, olimme ammattilaisia kuvausten aikana, emme pelleilleet, Paul ja minä. Joten tässä minä nyt olen ja sotken otoksen. Nauran ja minun pitäisi olla kuollut. Joten se ei ole hyvä. Olemme kokeneet paljon, tämä on kuvausten loppupuolella. ”Älä pelleile, hoida homma loppuun”, ja minä nauroin. Olen ollut kuolleena monta kertaa, ja olen nauranut monta kertaa ollessani kuollut. Sanoin jotain sellaista kuin ”Kuollut nainen nauraa, voi luoja”, ja Paul sanoi: ”Se on kirjasi nimi”, enkä ole koskaan unohtanut sitä. Kun tuli ajatus kirjasta, Dead Woman Laughing on täydellinen, koska olen kuollut niin monta kertaa!

Mitä mieltä olit valmiista elokuvasta?

Näin elokuvan ensimmäisen kerran Directors Guildin [ensi-illassa]. Varoitin kaikkia ympärilläni olevia: ”En ehkä pysty pysymään huoneessa, koska en aio katsoa sitä”. Nousin ylös heti, kun olin tappamassa Sylviä, ja menin ulos huoneesta, join viiniä ja odotin, että kaikki tulevat ulos. Sitten katsoin sen pari viikkoa myöhemmin yksin, ja olin kuin ”Voi luoja”, ajattelin, että olen surkea ja se on kamalaa. Kymmenen vuotta myöhemmin katsoin sen. Ja ajattelin: ”Tiedätkö mitä? Pärjäsin ihan hyvin, ihan hyvin. Olin kunnossa sen kanssa, ja oli paljon helpompaa mennä kongresseihin ja sanoa: ”Tein mitä pystyin, Grace oli tavallaan siisti.”

Lue myös  Star Warsin ensimmäinen F-pommi tapahtui melkein Andorissa

Doctor Who: The Movie on nyt katsottavissa BBC iPlayerissä. Jos haluat lisää, katso valintamme parhaista uusista tv-sarjoista, jotka ovat tulossa.

Frenk Rodriguez
Frenk Rodriguez
Hei, nimeni on Frenk Rodriguez. Olen kokenut kirjoittaja, jolla on vahva kyky kommunikoida selkeästi ja tehokkaasti kirjoittamalla. Ymmärrän pelialaa hyvin ja pysyn ajan tasalla uusimmista trendeistä ja teknologioista. Olen yksityiskohtainen ja kykenen analysoimaan ja arvioimaan pelejä tarkasti, ja suhtaudun työhöni objektiivisesti ja oikeudenmukaisesti. Tuon myös luovan ja innovatiivisen näkökulman kirjoittamiseeni ja analyyseihini, mikä auttaa tekemään oppaistani ja arvosteluistani kiinnostavia ja mielenkiintoisia lukijoille. Kaiken kaikkiaan nämä ominaisuudet ovat mahdollistaneet sen, että minusta on tullut luotettava ja luotettava tiedon ja näkemysten lähde pelialalla.